Το Ξυλόκαστρο

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου είναι από τους μεγαλύτερους Δήμους της Ελλάδας και βρίσκεται στο νομό Κορινθίας.

Απέχει μόλις 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα, μια ανάσα από τα αστικά κέντρα Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Λουτράκι και είναι επόμενος τερματικός σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της νότιας Ελλάδας, όπως αυτός της Αρχαίας Κορίνθου, των Μυκηνών, της Επιδαύρου, του Ναυπλίου, της Ολυμπίας, των Δελφών και απλώνεται από τις ακτές του καταγάλανου Κορινθιακού κόλπου έως τις δασωμένες με πεύκα και έλατα πλαγιές του ψηλότερου όρους του νομού Κορινθίας, την Κυλλήνη. Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

 


Το Ξυλόκαστρο σήμερα είναι η έδρα του Καλικρατικού Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της Ελλάδας σε έκταση και Τρίτη σε πληθυσμό πόλη του νομού Κορινθίας.

Η πλεονεκτική θέση του συνίσταται και στο γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της νότιας Ελλάδας, όπως αυτός της Αρχαίας Κορίνθου, των Μυκηνών, της Επιδαύρου, του Ναυπλίου, της Ολυμπίας, των Δελφών και των Αθηνών.

Ο Καλικρατικός Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης απλώνεται από τις ακτές του καταγάλανου Κορινθιακού κόλπου εως τις δασωμένες με πεύκα και έλατα πλαγιές του ψηλότερου όρους του νομού Κορινθίας, την Κυλλήνη ( Ζήρεια 2.374 μ). Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

 

 

Το εύκρατο μεσογειακό κλίμα η παρατεταμένη ηλιοφάνεια που επικρατει στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η πεντακάθαρη θάλασσα, οι πανέμορφες βοτσαλωτές ακρογιαλιές που βραβεύονται συνέχεια από το 1987 με την γαλάζια σημαία της Ευρώπης, ευνοούν ιδιαίτερα τον τουρισμό υγείας και τον φυσικό τρόπο ζωής.

Η πόλη του Ξυλοκάστρου με το πευκοδάσος που αγγίζει την θάλασσα, με Ιατρικό κέντρο, ξενοδοχεία, αγορές και υποκαταστήματα τραπεζών, μαρίνα, γήπεδα tennis , beath - volley, μπάσκετ και ποδοσφαίρου, θέατρα και κινηματογράφο, εστιατόρια, ταβέρνες , αναψυκτήρια, bars , Disco και με ιδανικές συνθήκες για κολύμπι, serfing, ψάρεμα για τους λάτρεις της θάλασσας αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή για μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία.

 

 

Εκτός από το δάσος του Πευκιά, "το Πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας" του Κώστα Καρυωτάκη και πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού, ένα πλήθος γραφικών χωριών, ορεινών, ημιορεινών, και παραθαλάσσιων, παραδοσιακές εκκλησίες και μοναστήρια, επιβλητικά φαράγγια με εντυπωσιακούς καταρράκτες και σπηλιές, μαγευτικές ακρογιαλιές, μικρές χερσόνησοι και απάνεμοι ειδυλλιακοί ορμίσκοι χαρίζουν στον Δήμο μια σπάνια ποικιλομορφία.

Το Ξυλόκαστρο αποτελεί ιδανική αφετηρία για μαγευτικές κοντινές διαδρομές στην ορεινή Κορινθία όπως : Τα Τρίκαλα Κορινθίας, ένα πανέμορφο χωριό με εξαιρετικό κλίμα και πανοραμική θέα.(πολλοί Αθηναίοι τα γνωρίζουν ως ένα κοντινό κυνηγότοπο) και σε 5χιλ. το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήριας με το ξεχωριστό Chalet.

 

 

Τη μυθική λίμνη της Στυμφαλίας και στη συνέχεια της διαδρομής την ονειρική καταγάλανη λίμνη του αρδευτικού φράγματος Δόξα

Φενεού με τα πεύκα και τα έλατα τριγύρω της και στο μέσο της το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.

Για όσους προτιμούν κάτι κοσμοπολίτικο, σε απόσταση 50χιλ. βρίσκεται το γνωστό για τις ιαματικές πηγές θέρετρο Λουτράκι, με το ομώνυμο καζίνο, όπου ο επισκέπτης στο πολυτελές και άνετο περιβάλλον του μπορεί να δοκιμάσει, την εύνοια της θεάς τύχης.
      

 

 

 

 

Είναι ο δήμος με τα "χίλια χρώματα και τα χίλια αρώματα". Είναι τόπος προσέλευσης πολλών επισκεπτών από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Τόπος που αξίζει να δεις και αξίζει να ζεις.